Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/drumcenter.klient.deriva.cz/view.php on line 477 Kam se poděly.... | Drumcenter.cz
Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 8

Kam se poděly....

Historie slavných bubenických značek nebývá v reálném životě mnohdy snadná

 

a tak se v průběhu desetiletí ztrácely a zase objevovaly, třeba legenda legend značka Ludwig, na které hrály, ale i dodnes hrají světové veličiny zmizela po invazi japonských značek Tama, Pearl a Yamaha z povrchu zemského, čest americké bubnové historie zachránila až svým úspěchem firma DW, která se celosvětově prosadila na přelomu 80-tých a 90 tých let. Je úžasné, že se značka Ludwig vrátila s novou generací nástrojů v 90-tých letech a drží si a udržuje vysokou pozici v rámci světových producentů. Podobným příběhem prošla i další legenda amerických nástrojů etablovaná nejvíce v jazzových kruzích tedy firma Gretsch. Ten padl do prodeje na přelomu 80/90 tých let a pouze dlohodobým úsilím rodiny Gretschů se ve spolupraci nejdříve s Fenderem, později s Kaman Musik a nyní s firmou DW podařilo značku udržet. (firma DW získala práva na výrobu pod touto značkou na 20 let). Další klasická americká značka Rogers si na své znovuzrození počkala o mnoho déle. Rogers byl z trhu celá desetiletí a už to nevypadalo, že by se mohl znovu objevit. Nicméně je zpět a když sledujeme jeho první kroky, zdá se, že navázal přesně tam, kde měl. Mě osobně zatím nevíce mrzí osud mé oblíbené značky Slingerland, který je zatím stále neznámý, její osud je majetkově spojen s firmou Gibson, která jak mnozí víte procházi velmi težkými časy.

 

V novodobých dějinách je příkladem rychlého nástupu a strmého pádu osud značky Crush, kterou jsme v ČR a SK zastupovali. Firma se dostala do finančních potíží a nebýt silné distribuční firmy Korg USA, která se ujala financování a distribuce značky, zatím pouze na území USA, bylo by už zřejmě po ní (zkoušeli jsem obnovit spolupráci, ale nepodařilo se, zatím pouze USA).

Podobným osudem prošla v opravdu velmi nedávné histroii i japonská značka Sakae, tato firma po dobu více jak 40 let vyráběla bubny a to včetně vlajkové lodi Recording Custom pro značku Yamaha, ale zhruba od roku 1997 naznačila Yamaha, že nic nemusí trvat věčně, a po dokončení vlastní továrny v čínském Chang-Čou,  začala Yamaha vyrábět některé ze svých nižších řad sama. V roce 2013 pak Yamaha oznámila, že většina z jejich nejvyšších řad, již nebude dostupná. V té chvílu Eizo Nakata, vnuk zakladatele Sakae oznámil, že se společnost vydá cestou produkce kvalitních nástroů od Top pro enty-level a taky se tak stalo, nástroje Sakae oslovily mnoho známých umělců a poměrně rychle se staly světově známými. Postupem času si však firma musela přiznat, že se nelze spoléhat pouze na ten fakt, že jsme 40 let dělali ty nejlepší bubny na světě a brzy se ukázalo se, že není v jejich silách zvládnou globální trh. V květnu roku 2018 bylo po všem a firma Sakae vyhlásila bankrot. Nedlouho poté se ovšem objevil znovu silný partner, kdo jiný než Korg USA, který značku Sakae odkoupil. A co bude dál ? Korg Inc. bude vyrábět bubny pod značkou Sakae, první inovovaný model Almighty se už objevil na NAMM 2019 ve stánku firmy Korg. Jde o bubny vyráběné na Tai Wanu a první soupravy budou na trhu v USA už letos na podzim. Dá se ale předpokládat, že nástup nových modelových řad bude postupný, pomalejší, více pod kontrolou investorů, ale tím nejdůležitějším je ten fakt, že zančka Sakae z povrchu zemského nezmizí.