Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/drumcenter.klient.deriva.cz/view.php on line 477 YAMAHA drums Made In China ?!?!?! | Drumcenter.cz
Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 8

YAMAHA drums Made In China ?!?!?!

Multi-miliónová investice firmy Yamaha v městě Xiaoshan v Číně.

Věřte, že není náhoda, že si hráči zvučných jmen jako Dawe Weckl, Tommy Aldridge, Steve Gadd, Billy Cobham, Sonny Emory či Steve Jordan, abych jmenoval alespoň některé, vybrali Yamaha bicí jako nástroj, který vyhovuje jejich hudebnímu naturelu. Yamaha je předním světovým výrobcem bubenů s více než 45 lety nashromážděných zkušeností ve výrobě bubnu, kterým takto stanovila neuvěřitelně vysoký standard provedení inovace a kvality.

Yamaha začala vyrábět bubny v městě Hamamatsu v roce 1967. V průběhu desetiletí se bubny Yamaha vypracovalý mezi prémiové značky především svými techologickými přínosy a objevy, které posunuly kvalitu bicích nástrojů významně vpřed. Mezi ně patří korpusy vyráběné systémem Air Seal, šikmý spojovací šev korpusů, hybridní stavba korpusů, vysoce kvalitní lakování, Y.E.S.S. a další.

Od roku 1974 Yamaha změnila Yamahy výrobu a veškeré špičkové nástroje pro ni začala vyrábět firma Sakae v Gakki Osaka, Japonsko (mimo vlajkové lodi Yamaha PHX Series). Nicméně vývoj pokračoval v centrále Yamahy v Hamamatsu, stejně jako probíhaly konzultace s mnoha umělci po celém světě. V diskuzích o bubnech Yamaha bývá často zmiňovaný Air Seal system jako systém, který vyvinula firma Sakae, je to však omyl, protože tento systém byl představen už ve vlastní továrně Yamahy.

V roce 1997, Yamaha otevřela nový závod v Xiaoshan v Číně. Továrna se nachází asi dvě hodiny jihozápadně od Šanghaje, jde o opravdu velkou továrnu, kdy se jednotlivé divize postupně přidávaly, továrna začala s výrobou klavírních partů a později se přidaly nástroje z mosazi, poté dřevěné nástroje, produkce bicích nástrojů se rozjela až v roce 2013, kdy mohla tato divize začít využívat všech technologií v již rozjetých produkcích.

Továrna v Xiaoshan je velice moderní, disponuje skvělými technologiemi a umožnila tak ještě zvýšit standart, na který jsme byli léta zvyklí. Dělníci prošli rozsáhlým a tvrdým tréningem pod dohledem manažerů z Japonska a v krátkem čase zvládli respektovat všechny aspekty výroby od hrubé stavby přes lakování až po montáž.

Nové nástroje byly mnohdy konzultovány s renomovanými bubeníky jako Dave Weckl či Steve Gadd a ohlasy z širší světové bubenické komunity vysoce oceňují nové řady Yamaha high-end bubnů. První řadou vyráběnou v Xiaoshan byly OAK Custom, které si ihned našly své místo především v live udállostech na tour mnoha bubeníků, brzy na to se rozjela výroba řady Hybrid Maple, což jsou nástroje využívající podobný koncept jako PHX, kdy je středová vrstva z velmi tvrdého dřeva vložena mezi javorové vrstvy. Obecně hybridní konstrukce přináší tón bubnu, který je bohatý, jasný a produkuje konzistentní zvuk v plném dynamickém rozsahu. Úspěch hybridní konstrukce způsobil, že i řada OAK Custom byla nedávno modernizována tím, že se její korpusy staly hybridní a název řady se změnil na Hybrid OAK Custom. Smozřejmě nesmíme zapomenout na reinkarnaci legendárních Recording Custom, které prošly opět složitým vývojem, kdy se jedním slovem "vyšívalo" velmi dlouze a složitě, než se zvuk nástroje dostal na požadovanou úroveň, nemluvě o tom, že i dizajn YRC je opět zdařilý a krásný. Z našho pohledu nám radost z těchto nástrojů kazí pouze cena, která je pro většinu našinců přece jen vysoká. 

a jak tyto nástroje hrají zjistíte nejlépe v tomto srovnávacím testu, který vyrobili kolegové v Drum center of Portsmouth