Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/drumcenter.klient.deriva.cz/view.php on line 477 Příběh Ludwig Supraphonic | Drumcenter.cz
Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 5

Příběh Ludwig Supraphonic

Příběh bubínku Ludwig Supraphonic

Náš příběh začíná v roce 1959. Bill Ludwig Jr. v roce 1955 koupil zpět rodinné jméno od společnosti C.G.Conn a pro nový katalog chtěl mít nový kovový bubínek. Součástí zpětného odkupu firmy byly i krásné mušle "Imperial Lug", které Ludwig poprvé použil už v roce 1935.

Společnost se pustila do vývoje základního deseti šroubového kovového bubnu osazeného mušlemi "Imperial lug" s válcovaným mosazným korpusem. Zrodil se nový Super-Ludwig. Úplně první bubínky Super Ludwig měly ještě starý odznak WFL Keystone a byly k dispozici v pochromované a v lakované mosazi. Nejstarší bubny byly vybaveny starou mechanikou strunění WFL z 50-tých let. Byla sice velmi podobná mechanice P83, ale detailech se různila. Mechanika byla ale brzy vylepšená a byla shodná s P83, nicméně stále měla označení WFL. Bubínky Ludwig Super s odznaky WFL jsou extrémně vzácné, ale rozhodně existují. Tehdejší cena za 5” model v chromu nebo mosazi byla 88 USD a 6 ½” stál 90 USD.

Brzy po představení bubínku Super-Ludwig přišla společnost na konci roku '59 s odznakem "Transition", ten byl o něco větší mosazný základní kámen s nápisem Ludwig v modrém oválu. Ludwig Super s touto kombinací odznaku Transition a mechaniky WFL P-83 je extrémě vzácný a říká se mu přechodový buben.

Další změnou pro Super Ludwig byla další změna odznaku na malý mosazný Keystone (základní kámen) bez sériového čísla. 

Následuje další změna, přichází představení červeného plstěného tlumiče „Baseball Bat“ bejsbolová pálka (P-4067) v roce 1962. Katalog č.64 (autorská práva 9-63) zobrazuje toto tlumítko přibližně na polovině bubnů, např. má ho nový Acrolite na straně 7, ale jsou i na tomech v některých sadách. Tak to bývá, když se výroba prostě "lepí".

Celé léta se předpokládalo, že všechny předsériové Ludwig Super se starým stylem zvlněného lůžka pro strunění a "bejsbol" tlumítkem měly mosazné pláště. Není to tak dávno, co vyšlo najevo, že Ludwig už měl v té době vyvitý korpus z taženého hliníkového plechu.Tento korpus byl nejdříve určen pro snare Acrolite a byl poprvé zmíněn v časopise Ludwig Drummer Spring v roce 1962 kde byl zmíněn jako nový korpus se jménem „Acousti-Perfect“. Stejný hliníkový korpus použitý pro Acrolite byl poté pochromován a nahradil válcovaný mosazný korpus bubínku Super Ludwig. Tak se stává, že některé bubínky z červenou "bejsbolkou" a bez výrobního čísla na odznaku jsou vyrobeny s tehdy novým hliníkovým korpusem.


Takže je váš buben mosazný, nebo z hliníkové slitiny ? Stačí sundat mušli a malým pilníkem v montážním otvoru pro mušli jemně provést tah a takto snadno opticky zjistit, zda je korpus hliníkový, nebo mosazný, tvrzení mnoha lidí, že je korpus nemagnetický je neopodstatněné, protože hliník i mosaz nejsou magnetické kovy a ocelový Ludwig Supra-Phonic nikdy nebyl. Proč vlastně Ludwig zavedl korpus z hliníkové slitiny ? Za vším hledejme ekonomiku, pro srovnání kus hliníkového plechu stál tehdy 2 $, stejný kus mosazi pak 5 $, při odhadované produkci 5 tisíc kusů bubínku ročně je úspora více, než zajímavá. Jak jistě víte, bubínky trpí nesnášenlivosti hliníku a chromu, pokud se zeptáte jakéhokoliv odborníka řekne vám, že hliník se pochromovat nedá, je jen škoda, že to nikdo neřekl Billu Ludwigovi Jr. Naštěstí pro Ludwiga zněly nové bubínky z hliníkové slitiny skvěle. Kombinace hladkého lehkého, ale tuhého hliníkového korpusu ve spojení s dokonale tvarovanými úložnými hranami i lůžky pro strunění, byl stvořen kouzelný buben, který se již brzy měl stát králem pódií a studií 60-tých a 70-tých let.

V roce 1968 bylo vyměněno jen málo funkční bejsbolové tlumítko za klasické, knoflíkové s větším knoflíkem a plastovou podložkou. Následovalo představení nového odznaku Blue-Olive a mechaniky strunění P85, přibyly modely z fosforbronzového plechu a to jak v čistém provedení, tak tepaných verzích, které jsou velice vzácné. To vše se událo v 60-tých a v 70-tých letech minulého století, kdy tyto bubínky jednoznačně tvořily historii.

Osobně jsem velkým příznivcem těchto bubínků a jsem hrdým majitelem několika modelů, které patří mezi ceněné a vyhledávané. Poskládal Ivo Honajzer (moje sbírka ZDE)